lauantai 26. joulukuuta 2020

Lyhty ja muita joulukalenteriyllätyksiä

Kuten jo viimeksi mainitsin, tilasin itselleni Nukkekoti Väinölän joulukalenterin ja siinä todella kivoja yllätyksiä. Toiset vaativat tekemistä enemmänkin, joku oli suoraan käytettävissä. Jouluaaton luukussa oli talolyhty, joka piti koota ja maalata. Hoksasin, että minulla on jemmassa pieni ledivalo, joka mahtuu taloon, joten en liimannut taloa alustaan kiinni, jotta voin laittaa tarvittaessa valon päälle (kuten kuvassa näkyy).

Kalenteriluukuista löytyi monenlaisia leluja: tammi-peli, puuauto, palapeli, palikkalaatikko, paperinukke, kuvakuutiot (jotka vielä kesken, kuvien liimaus vaatii keskittymisen, että menee oikeaan järjestykseen ja oikeinpäin). Joku ehti levittää lelut nukkekodin olohuoneen lattialle :)




Monenlaista muutakin tarpeellista löytyi kalenteriluukuista: lettupannu, nappeja, leikkuulautoja, hengareita, peitteitä ym.


Osa noista on täysin käsittelemättömiä, osa on maalattu ja tonttuovea muutenkin tuunatttu. Sijoituspaikka on vielä miettimättä, mutta ajan kanssa kaikki löytää paikalleen.

Marikalta sain kivan jouluyllätyksen, suuret kiitokset!

Laatikossa oli joulukoristeita, pari valosarjaa, kranssi, huovutettu pupu ja rasiallinen piparminttukarkkeja.

sunnuntai 6. joulukuuta 2020

Hyvää itsenäisyyspäivää

Itsenäisyyspäivän sinivalkoista edustaa tässä tänään kananmunakennoruukkuun helmimassasta tehdyt hyasintit. Vihreät lehdet ovat tavallista SilkClay-massaa, joka kuivuu itsekseen. Tinapaperi ruukun ympärillä kuuluu asiaan.

Olen muutenkin viime päivinä innostunut tekemään kukkia. Tai oikeastaan yhtä sorttia eli "kanervia" kuistin ikkunalle. Eihän pelargoniat kestä siinä koko talvea :) Kanervat on tehty flowersoftista ja ohuesta rautalangasta. Rautalangan kastelin miltei koko matkaltaan liimaan (Erikeeper) ja liimaista rautsikkaa pyöritin muruissa. Ruukuiksi päätyi korkit ja ruukun sisään laitoin palaset oasiksesta, johon oli helppo tökätä hieman taivutettu rautalanka.



Joulua laitoin taloon maltillisesti. Keittiössä leivotaan pipareita ja torttuja, kuten monesti itsenäisyyspäivänä on tapana. Olohuoneeseen koristeltiin jo joulukuusi ja muutama paketti oli jo hankittu kuusen alle.



Tilasin itselleni jo kesällä Nukkekoti Väinölän joulukalenterin ja nyt on todella mukava avata aamuisin joulukalenterin luukku. Aikaisemmin minulla ei ole ollutkaan kokonaista nukkisjoulukalenteria, olen vain muutaman kaverin kanssa vaihtanut pari-kolme luukkua per nenä. Joulukuun 4:nnen päivän luukussa oli joulukortteja ja kirjekuoria niitä varten. Tänään luukusta paljastui minimaalinen kirjasinkasti, jolle en ole vielä tehnyt mitään. Entä jos laittaisikin peilin sinne taustaksi?

Mukavaa joulun odotusta itse kullekin, askarrellen tai muuta puuhaillen.





lauantai 28. marraskuuta 2020

Kuusia ja kynttilöitä

Tänään oli mukava askartelupäivä ystäväni Leenan kanssa. Sovimme yhteisestä nukkekotiaskartelupäivästä, kun tämä korona-aika on vähentänyt monia yhteisiä harrastustuokioita kavereiden kanssa. 

Jotenkin päivän teemaksi tuli kuuset ja kynttilät, mutta ei se jäänyt vain niihin. Leenalla oli omia kuviolävistimiään mukana ja minullakin on monenlaisia, joten leikkelimme itsellemme myös tarpeisiimme sopivia kuvioita tulevia askarteluja varten. Leena on taitava värittämään ja maalaamaan ja saa aikaan haluamiaan sävyjä tekemisiinsä, täysin päinvastoin kuin minä, jonka värisävyt eivät tahdo sattua kohdilleen.


Valmiista puukuvioista teimme kuusia ja siinä missä minä maalasin omani yhdellä värillä, Leena sekoitti useita vihreitä saadakseen sopivan sävyn ja myös vaihtelua sävyihin. 



Puukuusien lisäksi tein paperikuusia (aloituskuvassa) ja sainpa Leenalta tuliaisiksikin pienen kuusiryhmän lasikuvussa.

Isompi homma oli kynttilöiden valaminen. Leenalla oli mukana tarpeet sitäkin varten ja laitoimme steariinit kattilaan peltipurkkiin sulamaan. Siinä sitten kastoimme puuvillanarua (jonka päässä oli pieni paino) useaan kertaan, jotta saimme oikeita kynttilöitä aikaan. Kynttilöissä näkyy käsityön leima, takuulla ei ole kahta ihan samanlaista kynttilää :)




Totesimme molemmat, että jonkun kotona askartelemisessa on se hyvä puoli, että aina voi hakea jotain lisämateriaalia, mitä ei olisi hoksannut ottaa mukaan johonkin kerhoon tai muuhun paikkaan, mihin pitäisi erikseen lähteä ja viedä tekemisessä tarvittavat materiaalit. Nyt keksimme laittaa kynttilät kuivumaan rimaan, johon kiinnitimme ne maalarinteipillä kuivumisen ajaksi.

Lopputuloksena minulla on tällaiset aidot kynttilät:


Kiitos Leena mukavasta päivästä ja otetaan uusiksi toisenlaisilla tarpeilla.

torstai 8. lokakuuta 2020

Puntarointia

Tällä viikolla kerhoillassa oli aiheena keittiövälineet ja minä päätin jo aikaisemmin, että kokeilen tehdä Nukkekoti-lehden 4/20 ohjeella vintage vaakan. Otin kerhoon mukaan tarvittavat materiaalit: pahvia, kartonkia, balsaa pienen palan, pyöreää tikkua, maalia. Hopeanväriset osat tein folioteipillä päällystämällä, joten vain punaista akryylimaalia tarvin mukaan. Lakkaaminen jäi kotona tehtäväksi, kun lakkapurkki oli vähän hukassa. Onneksi lopulta löytyi eilen :)

Tämä vaaka oli helppo tehdä ohjeen mukaan. Vain asteikkoprintti jäi kaivelemaan, lehdessäkin se oli vähän epäselvä, mutta en löytänyt netistäkään mitään kovin hyvää kuvaa enkä itse jaksanut ryhtyä väsäämään omaa mallia. Valmis kuva sai siis kelvata.




keskiviikko 30. syyskuuta 2020

Makramee

Syyskuu on ihan lopuillaan enkä ole saanut tänne blogiin aikaiseksi mitään tässä kuussa. Jotain sentään olen näprännyt. Elokuun viimeisenä viikonloppuna oli perinteinen Nukkekotiyhdistyksen viikonloppuleiri Riihossa ja siellä oli yhtenä opettelun aiheena makramee. Nuo ensimmäisessä kuvassa olevat ylärivin työt on siellä tehty Asikaisen Leenan opastuksella ja mallin mukaan. 

Kotona sitten tein seuraavaksi Nukkekoti-lehdessä 3/20 olleen ohjeen mukaan seinävaatteen, josta lähikuva tässä. Huom! Jos teet tämän, ota huomioon ohjeessa oleva virhe langan pituudesta. Ei riitä 4 cm, kuten ohjeessa, vaan mieluummin 40 cm pitkiä lankoja.

Helmien käyttö makrameetyön somisteena on ihan kivaa, mutta asettaa haastetta löytää sopivareikäisiä helmiä, joista langat menevät läpi. 

Seuraava työ on vieläkin keskeneräinen, kun en välillä ymmärtänyt ohjetta ja jouduin tekemään osan työstä moneen kertaan, kunnes kirjasta (Intohimona makramee / Amy Mullins & Marnia Rya-Raison) luin ohjetta, jossa käytettiin vastaavia kohosolmuja ja oivalsin systeemin. Täss kuva keskeneräisestä työstä, josta ei kyllä tule ihan mallikuvan näköinen :)

Viime viikolla kerhossa oli aiheena kalastusvälineet ja minun oli tarkoitus tehdä katiska. Se jäi yritykseksi, kun mukana ei ollutkaan sopivia tarvikkeita verkoksi. Rupesin sitten tekemään makrameetyötä, kun oli lankaa ja alusta mukana. Tämmöinen tuli sitten ihan omasta päästä tehtynä.



Loppulangat jaoin säikeisiin, jotta "helmasta" tuli vähän erilainen.


maanantai 24. elokuuta 2020

Korona-peli

 

Päijät-Hämeen Nukkekotiharrastajien uusimmassa jäsenlehdessä oli korona-pelin teko-ohje ja siitä sain heti idean ehdottaa sitä Marikalle seuraavan kerran askartelutyöksi. Marika onneksi innostui ajatuksesta, joten eilen saimme aikaan nukkekotiin lautapelit.

 

Otin jo edellisenä iltana varaslähdön askarteluun sipertämällä Fimosta nappulat peliin. Ei niistä todellakaan tullut tasasen pyöreitä ja samankokoisia palikoita, mutta toivottavasti nukkeväki ei ole kovin pikkutarkkaa sen suhteen ja voivat pelata vähän muotopuolillakin palikoilla.



 

Ohjeissa oli vähän sekavuutta ja jalkojen tekoon oli vain kirjallinen ohje eikä yhtään kuvaa jaloista. Järkeilimme mallia ja Marika teki oman sovelluksen asiasta. Minä yritin liian hankalaa systeemiä ja ne jalat ovat edelleenkin tekemättä ja taitavat jäädäkin - ellen tee jotain toisenlaista ratkaisua. Voiha peliä pelata nostamalla pelilauta pöydän päälle, eikö voikin :)

Pelin rakennusaineena pahvia, kahvitikkuja, coctailtikkuja (tai vastaavaa ohutta mitälietikkua), Fimoa ja liimaa.

sunnuntai 2. elokuuta 2020

Kulttuuria


Tilasin Nukkekoti Väinölän verkkokaupasta kitarakitin, jonka teossa meni joku päivä. Vaikeustasoksi oli merkitty Vaativa ja kyllähän siinä näppäryyttä tarvittiin varsinkin kielten paikalleen laitossa. Ohjeet ovat kyllä hyvät. Suurimman viivytyksen rakentamisessa aiheutti kuitenkin lakka, sillä minulla oli vain spraylakkaa ja halusin siveltävän lakan kitaran pintaan. Mutta valmista siis tuli ja Erkki pääsee soittelemaan keinussa :)


Musiikkikulttuurin lisäksi nukkekodissani tarvitaan maalaustaidetta. Olen ottanut lehdistä talteen tauluksi sopivia kuvia. Jotku ovat suoraan jostain maalauksesta ja jos kuvatekstissä on kerrottu, kenen maalaus (ja minkä niminen), laitan tiedon taulun takapuolelle.
Liimasin ensin taulukuvat kartongille, niin taustasta tulee vahvempi ja kehyksille saa liimauspintaa kartongista.



Kehykset leikkasin nukkekodin listamateriaalista. Tässä ne ovat vielä maalaamattomia, vain liimattuna muotoonsa. Irrallaan ne on helpompi maalata.

Muotoillut listat kannattaa ehdottomasti sahata jiirilaatikon avulla. Ainakaan minä en osaa välttämättä hahmottaa jiirisaksilla kulman oikeaa suuntaa, kun pitää ottaa huomioon myös paksuus - eri asia on leikata tasaista tikkua jiiriin. Sen myös hoksasin, että kannattaa merkitä listaan takapuolelle, mikä on alareuna, sillä listaa pyöritellessä helposti leikkaakin väärän kulman.

Ja jotta kulttuuria tulisi riittävän monipuolisesti, tein muutaman valekirjan nukkekodin kirjahyllyyn. Löysin taulukuvia etsiessäni yhden printin, jossa oli vanhojen kirjojen kansia ja niistä tein muutaman kirjan.