Yhtenä päivänä ihaillessani Maria Malmströmin 3D-tulostettuja Sarviksen mukeja tuli mieleeni kysyä Marialta, miten tulosteet kestää uunissa paiston esim. Fimon kanssa. Mielessäni oli ajatus mehukannusta ja mukeista, joissa on mehua. Laitoin Marialle viestin, jossa kysyin asiasta. Koska Maria ei ollut itse vielä ehtinyt testaamaan asiaa, hän lupasi lähettää minulle testikappaleita, joilla voin itse testata. Tein tilauksen Väinölän verkkokaupasta ja sain tilaamieni tuotteiden lisäksi testimateriaaliksi kaksi lautasta, kolme kannua ja neljä mukia. Valkoisen kannun kahvavika ei haitannut mitenkään tätä testaamista, mielestäni järkevää "valuvikojen" käyttöä hyödyntää testimateriaalina.
Koska 3D-tulostaminen käyttää korkeaa lämpötilaa muovimateriaalin muokkaamiseen ohut kerros kerrallaan, oletuksenani oli, että valmis tuote kestää hyvin esim. nestemäisen Fimon käytön ja tuotteen uunituksen max 130 asteessa.
Tein lautasille "kasviskeittoa", johon laitoin aikaisemmin Fimosta tehtyjä "perunoita" ja "porkkanoita" pilkottuna, vähän vihreetä ja punaista silppua mausteeksi sekä nestemäistä Fimoa liemeksi. Toiseen lautaseen lisäsin valmiin lusikan. Kannuihin ja mukeihin raaputin kuivapastelliliiduista väriä "mehuun" tai "maitoon". Vihreään kannuun tein keltaista "mehua" samoin kuin yhteen mukiin. Valkoiseen kannuun tein punaista "mehua" ja myös yhteen vihreään mukiin. Keltaiseen kannuun tein valkoisesta "maitoa", jota on myös oranssissa mukissa. Yhdessä vihreässä mukissa on vain nestemäistä Fimoa ilman mitään väriainetta.
Ilmeisesti laitoin aika reilusti punaista väriä, koska lopputuloksessa punainen "mehu" on pullahtanut epäaidon näköiseksi. "Maito" käyttäytyi samalla tavalla, tosin selvästi vähäisempi reaktio, joten värin määrä oli parempi. Keltaista osasin laittaa sopivan maltillisesti, se ei "kuohunut". Olen ennenkin käyttänyt kuivapastelliliidun väriä nestemäisen Fimon värjäämiseen, mutta tällaista ilmiötä en ole havainnut. Voi olla, että reaktion syynä oli myös paistoaika, sillä pidin n. 110 asteen uunissa tuotteita n. 25 minuuttia, vaikka astiat ja nesteen määrä oli kovin pieni. Varmasti lyhyempi aika olisi riittänyt, mutta en voi tietää, olisiko se vaikuttanut lopputulokseen. Pelkkä neste siis ei ollut ongelma, ainoastaan väriaineen liiallinen määrä aiheutti ilmiön.
Onhan toki olemassa nesteitä, jotka kovettuvat ihan ilman uunitusta, mutta kyllä näitä 3D-tulosteita uskaltaa laittaa uuniinkin kovettumaan :) Kiitos Marialle testimateriaalista!