maanantai 5. tammikuuta 2015

Kirjoja

Kirjoja aina tarvitaan, nukkekodissakaan ei olla vielä ekirjojen maailmassa (ainakaan kokonaan). Nämä kirjat ovat vähän vanhempaa painosta, ei mitään koreita kansikuvia vaan jotain kuosia selkään ja toista kuosia kansiin. Syyskuussa Nukkekotiyhdistyksen viikonloppukurssilla Erja Helander opetti kätevän tavan tehdä "käytettyjä" kirjoja ja tässä kuvasarja miten se kirja oikein valmistuu.

Ohut kaksipuoleinen teippi liimataan paperille (nurjalle puolelle!) ja leikataan irti teipin reunoja myöten.
Näiden kirjojen materiaali ei ainakaan ole kallista vaan melkein joka kodista löytyvää: sanomalehteä (kuvasivuja), pahvipakkauksia ja paksumpaa pahvia "sivuiksi". Sanomalehdestä voi bongata erilaisia kuoseja vaikkapa asvaltista, nurmikosta, taivaasta, ihosta jne. ja kun ne näiden kirjojen kansissa ovat kovin pieninä palasina, ei niitä tunnista mistä ovat peräisin.

Kartonginpalat liimataan kaksipuoleisen teipin toiselle puolelle, väliin jäävä osuus on kirjan selän paksuus. Kartonginpalat eli kannet pitää liimata yhdensuuntaisesti, näin kirjasta tulee siisti ja suora.

Käännä selän puolelta kannen yli menevä osuus sisäpuolelle. Voit painaa kynnellä tai jollain tikulla taitetta selvemmäksi.

Leikkaa kansiin kuosipaperit, muutaman millin leveämpi ja korkeampi kuin mitä kannen kartonki on.
Liimaa kansipaperi kiinni kumpaankin kanteen. Katso, että selkälinja tulee suoraan.
Leikkaa kulmat suoraksi, niin papereiden taitto kartongin ympärille onnistuu paremmin. Älä kuitenkaan leikkaa liian läheltä kartonkia, siihen saa jäädä millin tai parin "saumanvara".
Liimaa reunat sisäpuolelle.
Kun sinulla on valmiit kannet, niiden väliin pitää liimata "sivut".
Pahvinpala on tässä kirjassa sivuina. Paksuutta voi säätää liimaamalla pari-kolme palaa yhteen, jos on paksumpi kirja tai tarvittaessa voi vähän ohentaa irrottamalla pahvista kerroksia pois. Tässä on ohut kirja, selvitään yhdellä pahvikerroksella. Pahvinpalan pitää olla kansia hieman pienempi, että jää pieni reunus kirjaan joka puolelle.
Liiman kuivumisen ajaksi voi laittaa vaikka pienet puristimet kirjan ympärille.
Tee lopuksi valmiiseen kirjaan selkämykseen "tekstiä" tai kuvioita sopivan värisellä tussilla (kulta on aika tavallinen tekstin väri vanhoissa kirjoissa).
Tein joulukalenterivaihtoon nipun kirjoja muutamalle vaihtokaverille. Laitoin kirjat pienen levyn päälle ja kumpaankin päähän metallista taivuttamani kirjantuet. Kirjat ovat tarkoituksella erilaisia, niinhän ne ovat oikeastikin.


9 kommenttia:

 1. Tosi kiva ohje kiitos ja hyvää uuttavuotta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minustakin tämä Erjan ohje on kiva ja kätevä. Hyvää uutta vuotta myös sinulle!

   Poista
 2. Uusi tapa tehdä kirjoja, kiva. Eiköhän huomenna jo kokeilla, kiitos ohjeesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenna onkin hyvä päivä askarrella :) Kiva kun kiinnostaa!

   Poista
 3. Tosi hienoja kirjoja. Ihan oikeiden vanhojen kirjojen näköisiä :)

  VastaaPoista
 4. This was a great tutorial. Thank you for sharing:)

  VastaaPoista