lauantai 24. lokakuuta 2015

Kuorittuja hedelmiä

Suuressa Snadissa osallistuin Angie Scarrin Kuoritut hedelmät -massatyöpajaan ja se oli todella hyödyllinen ja mukava pikakurssi. Saimme Angielta valmiit omena- ja sitruunatangot ja appelsiinitangot teimme itse. Valmiina saadut eivät olleet muokkaamatta valmiita, vaan ne olivat vielä liian paksuja ja itse piti työstää niitä kapeammiksi ja niistä hedelmiksi.

Angie oli itse tehnyt appelsiininkuorimassan sekoittamalla oranssiin muitakin värejä, jotka olen tietysti jo unohtanut. Toivottavasti pian tulee uusi painos hänen värikirjastaan, sieltä löytyy ohjeet oikeiden värisävyjen sekoittamiseen eri massoista. Tärkeä oppi oli myös se, että hedelmiin käytetään paljon läpikuultavaa valkoista massaa, sillä saadaan oikeanlainen värisävy hedelmiin.
Opin työpajassa, että hedelmää ei tehdä yksitellen pyörittelemällä palloksi, vaan se tehdään pötköstä. Ensin supistetaan pää umpeen ja leikataan sopivan kokoinen pala ja supistetaan myös toinen pää. Näin hedelmästä saadaan myös sisältä oikeanlainen, jos pötkö on tehty hedelmän mukaan oikein. Siitä ei ole kuvia, miten appelsiinitanko tehdään, mutta lyhyesti sanottuna tehdään ensin lieriö, joka leikataan halki, lisätään valkoinen kaistale väliin, liitetään palat yhteen. Sitten leikataan lieriö toisin päin halki keskeltä ja taas laitetaan valkoista väliin ja liitetään yhteen. Neljäsosat leikataan vielä kertaalleen halki eli lopulta on kahdeksan sektoria "hedelmälihaa" ja niiden välissä valkoinen kalvo. Sen jälkeen valkoisella päällystetään koko tanko ja vielä viimeksi oranssilla eli appelsiinin kuorella. Pastakone on oivallinen apuväline massojen työstämisessä.

Omenoiden "kuoriminen" oli vaikeaa. Koska useimmiten lähti koko pala eikä pelkkää pintaa, oli hyvä neuvo "korostaa sitä mitä ei voi peittää" eli tehdä omenasta haukatun näköinen. Ilmankos kulhossani on monta haukattua omenaa, siivotonta :)
Sitruunoista tuli vähän turhan isoja tai sitten appelsiinit ovat pientä lajiketta. Onneksi oikeassa elämässäkin niitä on monen kokoisia, joten virhe ei ole turhan suuri. Massailin samalla vähän muutakin, kuten pellillä näkyy.


4 kommenttia:

 1. Jopas on aidon näköisiä hedelmiä! Nellasta ois varmasti tosi hauskaa tehdä tuommoisia pikkuaskarruksia sun kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Appelsiinien pinta ei ehkä ole vielä riittävän oikeanlainen, mutta menettelee. Pitää ottaa massat mukaan ja kokeilla, mitä Nellan kanssa saadaan aikaan, kun tullaan sinnepäin ja lapset ovat käymässä. Vielä noiden pienten askarrusten kanssa voi olla mahdotonta, mutta jotain voitaisiin tehdä.

   Poista
 2. Hienoja! Söpöjä nuo omenat joista on palanen haukattu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Täytyy laittaa tuollainen haukattu hedelmä pöydän kulmalle eikä vatiin :)

   Poista