maanantai 5. marraskuuta 2018

Puusohva

Olin eilen Leppävirralla PikkiSETin järjestämällä puusohvakurssilla. Kurssin oli tilannut Leppävirran Ministelijät ja pääsin mukaan kivaan päivään, josta kiitos kaikille asianosaisille!

Kari oli leikannut valmiiksi suoria kappaleita ja rimoja, mutta emme suinkaan lähteneet vain yhdistelemään valmiita palasia. Ei, kotitehtävänä oli suunnitella millainen sohvan selkänojasta ja mahdollisesti käsinojista tulee. Jotku olivat tehneet suorastaan pahvimallin valmiiksi ja sehän oli helppo piirtää sitten liimapuuhun muodot jäljentäen, mutta minä olin vain kopioinut netistä kuvan, jonka mukaan sitten mittailin puulevyyn leikattavat muodot.

Karilla on autotallissa monenlaisia puuntyöstöön käytettäviä koneita, useimmat niistä Proxxon-merkkisiä. Kuviosahalla leikkasimme muodot sohvan selkänojaan ja loppuviimeistely hiomalla erilaisissa hiomakoneilla, tai pientä sipistelyä hiekkapaperilla.

Puusohva kasattiin Karin ohjeiden mukaan: ensin jalat sivupaloihin, sivut selkänojaan ja niiden väliin pohjalevy, niin suorat kulmat oli helppo saada aikaan.


Sitten oli vuorossa sivustavedettävän osan teko, josta työvaiheesta en tullut ottaneeksi edes kuvia! Tärkeintä oli mitoittaa kappale niin, että sohvan saa avattua ja jalat mahtuvat sohvan kiinni ollessa siististi vierekkäin. Lopuksi puulevystä leikattiin kansiosa ja se oli siinä!

Yllä olevassa kuvassa on kurssilaisten tuotokset eli kaikissa oli tekijänsä oma kädenjälki. Oranssi sohva oli mallikappale.

Kotona laitoin kulmiin pienet koristesorvaukset ja maalasin sohvan valkoiseksi.
Sohva löysi paikkansa makuuhuoneen seinustalta. Hieman avattuna siihen sopii mainiosti Keuruulla syksyllä 2015 tekemäni patja.

Maire istuu tyytyväisenä takkatulen ääressä sohvalla ja miettii, millaiset petivaatteet sohvalle saisi vaikkapa yövieraita varten.


Suuret kiitokset Riitalle ja Karille kurssipäivästä teidän kotona ja Leppävirran Ministelijöille rattoisasta askarteluseurasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti